CRNA PLIJESAN – ŠTO JE I ZAŠTO SE POJAVLJUJE?

Crna plijesan je vrsta gljivice karakteristične crne ili tamno zelene boje. Iako se pod ovim pojmom krije velik broj različitih podtipova, crna plijesan na zidovima uglavnom pripada nekoj od ove četiri vrste:

Aspergillus Niger

Najčešća vrsta crne plijesni je Aspergillus Niger. Radi se o istoj vrsti koja napada voće, povrće i žitarice. U stambenim prostorima, spore ove gljivice pronalaze mjesta s većom količinom vlage i tamo počinju rasti.

Alternaria

Druga vrsta koja se često pojavljuje u stambenim prostorima je Alternaria. Pod tim imenom se krije čitava obitelj od stotine vrsta gljivica, a možemo ih pronaći u svim dijelovima svijeta. Alternaria je alergena i u nekim (doduše rijetkim) slučajevima može uzrokovati alergijski napad, ili čak astmu.

Cladosporium

Treća vrsta crne plijesni koju možemo pronaći u domu je Cladosporium. Prepoznat ćemo ju po mrljama na zidu u obliku paukove mreže. Uvijek je prisutna u otvorenim prostorima, a ako pronađe vlažno mjesto, rado će se “useliti” i u zatvorene prostore i tamo rasti.

Stachybotrys chartarum

Četvrta i ujedno najopasnija vrsta gljivice je Stachybotrys chartarum, ali srećom veoma je rijetka pojava u stambenim prostorima. Poznata je kao toksična crna plijesan, a najviše joj pogoduju materijali poput tapeta, gipsa i iverice, iako uspijeva na svim vlažnim površinama. Neki tvrde da  ova vrsta plijesni uzrokuje sindrom bolesne zgrade, ali ta tvrdnja nije znanstveno dokazana.

Zašto je crna plijesan opasna?

Plijesan se širi pomoću spora, a njihovim udisanjem može doći do različitih bolesti dišnog sustava, glavobolja i osipa. Najugroženija skupina su osobe s kompromitiranim imunim sustavom, alergičari i astmatičari.

Iako nisu sve jednako toksične, sve vrste crne plijesni svojom pojavom povećavaju rizik za ljudsko zdravlje i stoga ih treba što je prije moguće ukloniti.

Zašto se plijesan pojavljuje?

Na zidovima

Crna plijesan na zidovima je najčešće znak ozbiljnog problema u vašem domu koji treba temeljito proučiti. Obično je uzročnik prekomjerna kondenzacija, koja nastaje zbog nedovoljnog prozračivanja prostora i dovodi do velike razine vlažnosti zraka. 

U prostorijama

Visoka razina vlage u domu pogoduje razvoju crne plijesni na zidovima i stropovima. 

Ako se radi o kondenzacijskoj vlazi, problem će se najčešće prvo pojaviti u kutovima prostorije (npr. spavaće sobe), gdje se skuplja najveća količina vlage. Uzrok je gotovo uvijek neadekvatna ventilacija. Ako primijetite plijesan na zidovima, prvi korak je premjestiti namještaj tako da ne sprječava izlazak zraka iz prostorije. Drugi je da prostoriju redovito prozračujete.

Ako se pak radi o prodornoj vlazi, koja se ne skuplja unutar prostorije, već dolazi u nju kroz vanjske zidove, plijesan se može pojaviti na bilo kojem dijelu zida.

U kupaonici

Crna plijesan voli kupaonice jer je u njima obično najveća razina vlage. Vruća voda iz tuša, slavine ili kade stvara vodenu paru koja uzrokuje kondenzaciju na zidovima, podnim oblogama i stropu. Ako vaša kupaonica nije opremljena kvalitetnim sustavom ventilacije, izgledi za pojavljivanjem plijesni su veći.

Kako se riješiti crne plijesni?

Bez obzira gdje se pojavi, crnu plijesan je moguće ukloniti različitim sredstvima i metodama. Bitno je znati da sve metode koje ćemo navesti rješavaju samo simptome, ali neće riješiti uzrok problema te su zbog toga tek kratkoročno rješenje, prva pomoć koju je potrebno napraviti da izbjegnemo pojavu zdravstvenih poteškoća i zaštitimo sebe i ukućane. 

Namjenska sredstva protiv plijesni mogu se pronaći u specijaliziranim i običnim trgovinama, ali ako biste radije izbjegli različite kemikalije koje se nalaze u njima, navest ćemo neke prokušane metode uklanjanja pomoću proizvoda koje vjerojatno već imate kod kuće.

a) Soda bikarbona

Osim što ju možemo koristiti za čišćenje različitih dijelova stana, soda je učinkovita i kod uklanjanja crne plijesni. Jednostavno rastopite 6 grama sode u litri vruće vode i prelijte ili premažite zahvaćenu površinu. Nakon nekoliko minuta, četkom uklonite plijesan ili isperite površinu čistom vodom.

b) ocat 

Baš kao i soda, ocat uspješno uklanja različite vrste nečistoće, a možemo ga koristiti i kod uklanjanja crne plijesni. Spužvom ili krpom ga nerazrijeđenog nanesite na zahvaćenu površinu, ostavite nekoliko minuta i zatim isperite površinu toplom vodom.

c) varikina

Razrijedite 25 mililitara varikine u litri vode i spužvom nanesite na područje prekriveno plijesni. Postupak je ponekad potrebno ponoviti nekoliko puta, sve dok tamne mrlje potpuno ne nestanu. Ako se odlučite za ovu metodu, zaštitite nos i usta maskom i pazite da ne ribate površinu prejako, da ne biste oštetili površinu koju čistite.

Kako spriječiti ponovno pojavljivanje crne plijesni?

Nakon što smo uspješno uklonili plijesan iz doma, potrebno je osigurati se od njezinog ponovnog pojavljivanja. Donosimo neke metode koje vam mogu pomoći u tom zadatku.

Zagrijte kupaonicu prije tuširanja ili kupanja

Ovo je posebno važno u hladnijim godišnjim dobima. Kondenzacija nastaje kada topli zrak dođe u dodir s hladnim površinama. Ako je kupaonica prethodno zagrijana, toplina vruće vode i vodena para iz tuša ili kade neće se skupljati na zidovima i na stropu.

Spriječite nakupljanje vode

Provjerite jesu li slavine pravilno zabrtvljene, odnosno kapa li voda iz njih. Također, provjerite jesu li odvodi začepljeni. Što dulje se voda zadržava u prostoriji, veći su izgledi za pojavom plijesni.

Održavajte prostoriju suhom

Mekani materijali poput ručnika, otirača, zavjesa na tuš kabini i sl. vrlo su pogodno tlo za razvoj plijesni, osobito ako su mokri. Stoga ih treba redovito prati i temeljito osušiti poslije upotrebe.

Osigurajte pravilno prozračivanje prostorije

Kvalitetna ventilacija je najbolje trajno rješenje za sprječavanje pojave crne plijesni. Izbor uređaja ovisit će o vašim specifičnim potrebama, veličini prostorije te klimatskim uvjetima u kojima se zgrada nalazi. 

Kontinuirana ili periodična standardna ventilacija osigurat će redovito prozračivanje prostorije i dotok svježeg zraka. Rekuperatori zraka su energetski učinkovitije rješenje jer osim izmjene zraka u prostoriji čuvaju toplinsku energiju i osiguravaju visoku učinkovitost povrata topline.

Ako se odlučite za ugradnju ventilacijskog sustava,dobro je znati da se radi o jednostavnom postupku, koji je u najvećem broju slučajeva gotov u samo jednom danu. 

Uređaji iz našeg asortimana su veoma tihi, imaju iznimno malu potrošnju električne energije i veoma su jednostavni za korištenje, odnosno podešavanje prema vašim željama i potrebama.