Tel: +385 1 2096 888 Mail: info@euro-pil.hr
euro-pil

Kako se riješiti gljivica na zidovima?

Gljivice i crna plijesan na zidovima nisu samo ružan prizor već mogu biti i vrlo štetni za naše zdravlje. Srećom, postoje načini da ih se riješimo i spriječimo njihovo pojavljivanje te održimo svoj životni ili radni prostor zdravim i čistim. Gljivice obožavaju prostorije s prekomjernom vlagom. Nije ni čudo da se najčešće pojavljuje u kupaonicama i kuhinjama, gdje su uvjeti za njihov nastanak i širenje idealni.

U početnoj fazi primijetit ćemo točkice na zidovima, ali ako ih ne uklonimo, vrlo brzo će se proširiti u ružne tamne mrlje koje prekrivaju sve veću i veću površinu. Kako bismo provjerili radi li se o gljivicama, najbolje je na zahvaćeno područje nanijeti malo varikine. Ako za nekoliko minuta tamne mrlje izblijede, radi se o gljivicama, a ako ne, vjerojatno je u pitanju obična prljavština.

Kada se problem s gljivicama otme kontroli, uklanjanje može postati veoma skupo i komplicirano. Stoga je uvijek dobro prionuti na rješavanje što je brže moguće.

Što su gljivice i zašto su problem?

Pod pojmom gljivica najčešće mislimo na određenu vrstu plijesni, koja se pojavljuje na zidovima vlažnih prostorija. Prepoznat ćemo ih po tamnim točkicama koje s vremenom zahvaćaju sve veću površinu i pretvaraju se u tamne mrlje, ponekad neugodnog mirisa.

Boravak u prostorijama zahvaćenim gljivicama i njihovim toksičnim sporama koje se šire zrakom može uzrokovati alergijske reakcije, glavobolju i vrtoglavicu te narušiti naše zdravlje. Stoga je vrlo važno ukloniti ovaj problem i uzroke njegovog nastanka.

Čišćenje varikinom

Varikina je izbjeljivač na bazi klora koji učinkovito uklanja plijesan i gljivice sa zidova. Ako problem krenemo rješavati dovoljno rano, ova metoda je brza, jednostavna i ne zahtijeva veliku pripremu. Međutim, ako se zahvaćena površina značajno proširila, iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga preporučuje se potražiti profesionalnu pomoć. Za uklanjanje gljivica ovom metodom bit će vam potrebna varikina, zaštitne naočale, gumene rukavice, maska, plastična posuda, kist s grubim dlakama, četkica za zube te platnena krpa.

Kako ukloniti gljivice sa zida varikinom u nekoliko koraka:

1. Zaštitite se

Prije nego što počnete, važno je znati da gljivice mogu izazvati alergijsku reakciju i negativno utjecati na vaše zdravlje. Stoga ako je zahvaćena površina zida velika, preporučujemo da uklanjanje prepustite profesionalnoj službi. Ako se radi o manjoj površini, prije svega se zaštitite maskom koja zadovoljava FFP3 normu, gumenim rukavicama i zaštitnim naočalama te otvorite prozore ili uključite ventilator u sobi.

2. Pripremite sredstvo za čišćenje

Napravite mješavinu od jednog dijela varikine i tri dijela vode. Točna količina ovisi o površini koju ćete čistiti, ali ovako razrijeđena varikina dovoljno je snažna da ukloni gljivice.

3. Premažite zahvaćeni dio zida

Veće površine premažite kistom s grubom dlakom, umočenim u pripremljenu mješavinu, a fuge među pločicama i dijelove zida koje je teško doseći premažite starom četkicom za zube.

4. Isperite i osušite površinu

Nakon premaza varikinom zahvaćeni dio zida isperite vlažnom krpom i pustiti da se posve osuši.

UPOZORENJE: Prilikom čišćenja uvijek se pridržavajte uputa s etikete proizvoda koji koristite.

PREDNOSTI: Varikina će vrlo brzo i učinkovito ukloniti ružne tamne mrlje sa zida

NEDOSTACI: Ovaj način čišćenja rješava samo simptom, ali ne i uzrok nastanka gljivica te će se one gotovo sigurno ponovno pojaviti na zidovima. Također, čišćenje varikinom nije pogodno za zidove od knaufa ili drvene površine, jer ih može oštetiti ili posve uništiti.

Kako ukloniti gljivice s knaufa?

Vlaga je prirodni neprijatelj knaufa i lako ga može uništiti, stoga kod čišćenja ovog tipa zida moramo biti veoma pažljivi. Često je najbolje rješenje izrezati zahvaćeni dio zida i zamijeniti ga novim, osobito ako je zid mekan na dodir, odnosno već zahvaćen vlagom u tolikoj mjeri da ga se ne može spasiti. Ako problem još nije toliko velik, knauf možemo očistiti od gljivica mješavinom vodikovog peroksida i alkoholnog octa ovom metodom:

1. Uklonite što je moguće više gljivica kistom sa grubom dlakom

2. U raspršivaču pripremite mješavinu peroksida i octa u jednakim omjerima i nanesite ju na zahvaćeno područje pazeći da zid ostane vlažan, a ne mokar.

3. Nakon deset minuta ostružite zahvaćenu površinu suhim kistom kružnim pokretima, pazeći da ne oštetite zid pregrubim struganjem.

4. Prebrišite zid vlažnim maramicama s dezinfekcijskim sredstvom (npr. Dax ili Blista)

5. Pričekajte dok se zid posve ne osuši. U veoma vlažnim prostorijama najbolje je usmjeriti ventilator ili fen na zahvaćenu površinu da bismo ubrzali sušenje.

6. Ako mrlje ostanu na suhom knaufu, nanesite sloj temeljne boje te pobojajte zid bojom otpornom na plijesan i gljivice.

UPOZORENJE: Prije čišćenja uvijek se zaštitite maskom koja zadovoljava FFP3 normu, gumenim rukavicama i zaštitnim naočalama te otvorite prozore u prostoriji ili uključite ventilator.

PREDNOSTI: Mješavina vodikovog peroksida i octa pogodna je za čišćenje osjetljivijih površina poput knaufa koji drugim sredstvima možemo oštetiti ili uništiti.

NEDOSTACI: Ovaj način čišćenja rješava samo simptom, ali ne i uzrok nastanka gljivica te će se one gotovo sigurno ponovno pojaviti na zidovima.

Čišćenje namjenskim sredstvima

Ponekad čišćenje varikinom neće biti dovoljno da bismo posve uklonili gljivice sa zidova, već ćemo posegnuti za snažnijim, namjenskim fungicidom. Kod čišćenja je važno slijediti upute proizvođača i zaštititi se.

UPOZORENJE: Nikada ne miješajte različita sredstva za čišćenje jer ona mogu izazvati opasne kemijske reakcije.

PREDNOSTI: Namjenska sredstva vrlo su snažna i mogu ukloniti gljivice s jače zahvaćenih površina.

NEDOSTACI: Kemijski sastav fungicida često je toksičan, nadražuje dišne puteve i na neko vrijeme onemogućuje boravak u prostoriji. Također, ovaj način čišćenja rješava samo simptom, ali ne i uzrok nastanka gljivica te će se one gotovo sigurno ponovno pojaviti na zidovima.

Čišćenje prirodnom pastom

Za slabije zahvaćene površine ponekad vam neće biti potrebna varikina ili jača sredstva za čišćenje. Ovu prirodnu smjesu možete pripremiti od sastojaka koje vrlo vjerojatno imate kod kuće. U mješavinu alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1 dodajte sodu bikarbonu sve dok ne dobijete pastu. Četkicom ili grubim kistom premažite zid i pustite da se smjesa osuši, nakon čega ju sastružite.

PREDNOSTI: Mješavina octa, vode i sode bikarbone dovoljno je jaka da ukloni gljivice s manje zahvaćenih površina.

NEDOSTACI: Ovaj način čišćenja rješava samo simptom, ali ne i uzrok nastanka gljivica te će se one gotovo sigurno ponovno pojaviti na zidovima.

Zašto je ventilacija dugoročno najbolje rješenje?

U hladnijim mjesecima prirodno prozračivanje postaje problem. U vrijeme kada se trudimo zagrijati prostor skupim energentima, naglo ga ohladiti otvaranjem prozora čini se vrlo neučinkovitim rješenjem. Međutim, nedovoljno prozračivanje jedan je od glavnih uzročnika pojave zidne plijesni i gljivica, pogotovo u prostorijama s PVC stolarijom, koja sprečava protok zraka i onemogućuje prirodno isušivanje zidova.

Problemu možemo djelomično doskočiti korištenjem posebnih boja za zidove, otpornim na gljivice i plijesan, a simptome možemo ukloniti nekom od gore navedenih metoda. Međutim, jedino dokazano i dugoročno najučinkovitije rješenje je svakako ugradnja kvalitetnog ventilacijskog sustava. Ova vrsta ventilacije pogodna je za sve vremenske uvjete i sva godišnja doba. Održava kvalitetu zraka, optimalnu razinu vlažnosti i čuva toplinsku energiju.

U našoj ponudi ćete pronaći sustave u potpunosti prilagođene vašem prostoru i vašim potrebama. Očekuje vas veliki izbor rekuperatora zraka koji čuvaju toplinsku energiju bez velike potrošnje, ventilacijskih sustava za privatne i komercijalne prostore svih veličina i namjena te posebna namjenska rješenja. Visokokvalitetni uređaji provjerenog proizvođača koje nudimo izabrani su zbog vrhunskih tehničkih karakteristika i veoma niske razine buke, a njihova ugradnja najčešće je gotova u jednom danu.

Nakon inicijalnog troška uređaja i ugradnje, očekuje vas provjereno rješenje problema s vlagom, plijesni i gljivicama te kvalitetom zraka koje će dugi niz godina štedjeti energiju i povećati kvalitetu života. Ako ste zainteresirani za neki od naših proizvoda, ne ustručavajte se poslati nam neobavezni upit. IIi proučite dokumentaciju koju smo pripremili na našim web stranicama.

Gljivice u kutovima sobe

UREĐAJI

mnogo je razloga da izaberete euro-pil ventilacijske sustave

ikona-tihi-i-ucinkoviti

Tihi su i učinkoviti

Mala potrošnja energije i iznimno tihi rad.
smanjuju-troskove

Smanjuju troškove

Uz energetski učinkovite sustave ventilacije nema potrebe za čestim prozračivanjem i velikim računima za grijanje.
cuvaju-nekretninu

Čuvaju vašu nekretninu

Izbjegnite oštećenja na zidovima i skupe popravke.
stite-zdravlje

Štite vaše zdravlje

Čisti i svježi zrak u svako doba.
prilagodeni-potrebama

Prilagođeni su vašim potrebama

Asortiman po mjeri vašeg prostora.
jednostavni-za-odrzavanje

Jednostavni za održavanje

Za bezbrižno uživanje u svježem zraku.

Pošaljite nam upit bez obaveze

© . EURO-PIL d.o.o. Sva prava pridržana.

Dev & Hosting: Plavi Pixel 2023.