Tel: +385 1 2096 888 Mail: info@euro-pil.hr
euro-pil

Ventilacija u kupaonicama i kuhinjama: izazovi i rješenja

Ventilacija u kupaonicama i kuhinjama predstavlja izazov za kojeg uvijek imamo rješenje. Stalan dotok svježeg zraka nikad nije bio veći prioritet.

Kupaonica i kuhinja vrlo su specifična mjesta koja u svakom kućanstvu imaju svoju posebnu ulogu. 

Kada govorimo o kupaonici, ona nam obično predstavlja oazu mira, opuštanja, osvježenja, posebnog ambijenta i intimnosti. 

S druge strane, kuhinja uvijek asocira na kreativnost, igranje, funkcionalnost i praktičnost. Dakako, kuhinji, kao i kupaonici, trebamo posvetiti puno “njege”. 

Međutim, takva njega daje nam rezultate vezane za spomenute benefite i zasigurno je da ćemo uvijek težiti tome da odlike ostanu – odlike. 

No kako bismo ispunili potencijal, optimalnost i ugodnost prostora, svima je poznato – zrak treba biti kvalitetan, protočan i svjež

Prema tome, negativne pojave poput viška vlage, neugodnih mirisa i potencijalno velikih problema trebamo svakako u korijenu eliminirati. 

Nažalost, fenomen poput viška vlage vrlo je čest problem kupaonica i kuhinja koje želimo optimizirati za upotrebu i ugodu. 

U ovom blogu istražujemo kako ventilacijski sustavi djeluju u kupaonicama i kuhinjama: koje su prednosti, izazovi i rješenja. 

Najveći izazov je osigurati pravilnu cirkulaciju svježeg zraka

IZAZOVI 

Kako smo i naveli, kupaonice i kuhinje neizostavni su elementi “sreće” unutarnjeg prostora jer predstavljaju čovjekove potrebe za kreativnošću i opuštanjem. 

Premda, u smislu održavanja, oko tih prostorija ima najviše posla – moramo razmotriti kako prostorije koje su često izložene visokoj vlazi i kondenzaciji mogu izazvati: 

  • oštećenje zidova 
  • stvaranje plijesni 
  • loš miris 

Najveći izazov je osigurati pravilnu cirkulaciju svježeg zraka, i to zbog dva glavna razloga: sprječavanje zadržavanje vlage u prostoru i dugoročnog zdravlja. 

Ventilacijski sustavi moraju biti kvalitetni i precizni

RJEŠENJA U KUPAONICAMA 

Ventilacijski sustavi u kupaonicama i kuhinjama učinkoviti su u toj mjeri ukoliko uklanjaju višak vlage u prostoriji, neugodne i “teške” mirise te pomažu mikroklimi prostora

Kako bismo detaljno pratili cjelokupnu situaciju i na duge staze doprinijeli zdravom okruženju unutarnjeg prostora – ventilacijski sustavi moraju biti kvalitetni i precizni

Dakle, neka rješenja u kupaonicama imamo u vidu pristavnih ventilatora koji pokušavaju dugotrajno i efikasno raditi na principu brze ventilacije zraka

Shodno tome, takvi ventilatori trebaju biti učinkoviti kada je riječ o uklanjanju mirisa iz kupaonice te uklanjanju viška vlage. 

Nadalje, tehnologija nam je doprinijela jednostavnosti i učinkovitosti u vidu implementacija ideja, testiranja te na kraju – dobrog proizvoda. 

Tako je i senzor vlage jednostavno, a tako značajno postignuće zbog prepoznavanja povećane vlage u zraku. 

Takvim postupkom, ventilacijski sustav sprječava potencijalne probleme održavanjem optimalne razine vlage. 

Naposljetku, neizostavni dio koji je nužno spomenuti kada se govori o ventilacijskim sustavima jesu, dakako, sustavi s povratom topline

Rekuperatori predstavljaju savršeno rješenje jer, uz to što rješavaju vlagu na efikasan način, recikliraju toplinu izlaznog zraka. 

Višestruka korist nastaje u hladnijim mjesecima kada rekuperator čini da se ne gubi toplina iznutra. Dakle, automatski nam i pridonosi u financijskom i zdravstvenom smislu.

Ventilacijski sustavi su idealno rješenje kako bi kuhinja dobila optimalnu funkcionalnu notu

RJEŠENJA U KUHINJAMA 

Vjerujemo kako je većina ljudi upoznata s klasičnim rješenjima u borbi s vlagom, mirisima i ostalim pojavama. 

Kao jedan od najčešće korištenih metoda jest ugradnja nape koje imaju zadatak izvlačiti isparavanja i nastali zrak (tijekom kuhanja) te “otjerati nepoželjne efekte van”. 

Kako je tehnologija napredovala, tako se i kod sustava nape razvila mogućnost različitih brzina rada (izvlačenja) i filtriranja. 

Jedna od tehnika borbe s kvalitetom zraka, mirisima i isparavanjima jest usmjeravanje zagađenog zraka prema dolje

To su sustavi koji se ugrađuju izravno u, primjerice, radnu površinu s kojima onda nema potrebe imati “dodatak” iznad glave u vidu nape. 

Kako bi kuhinja dobila optimalnu funkcionalnu notu te predstavljala kreativan kutak svih ukućana – ventilacijski sustavi su idealno rješenje. 

Važan je sigurnosni čimbenik i održavanje

ZAŠTO SU VENTILACIJSKI SUSTAVI NAJBOLJE RJEŠENJE? 

Prije svega, ventilacijski sustavi su u svojoj namjeni od ideje do realizacije efikasni, korisni, dugotrajni te ne narušavaju estetiku prostora

Uz svoje općepoznate prednosti, a u kontekstu učinkovitosti, ventilacijski sustavi za kupaonice i kuhinje čine: 

  • optimalnu kvalitetu zraka: ugodan i zdrav prostor za boravak je jedna od najvažnijih stavki svakog unutarnjeg prostora. Stoga, u procesu uklanjanja mirisa, pare, viška vlage i tihog rada, ventilacija optimizira prostor u funkcionalnosti te predstavlja dugotrajno rješenje 
  • sigurnosni čimbenik (u kuhinjama): masne naslage koje se nakupljaju u kuhinjama, nažalost, ponekad predstavljaju sigurnosni rizik od požara. Budući da ventilacijski sustavi dugoročno pomažu kako se, primjerice, takva naslage ne bi nakupile – sustav ujedno prevenira i smanjuje mogućnost od požara 
  • održavanje: ventilacijski sustavi pomažu zaštititi uređaje i produljiti vijek trajanja u kuhinjama i kupaonicama jer dugotrajnom izloženošću toplini, vlazi ili masnoći – površine elemenata, zidova, podova ili stropova mogu se oštetiti 

Suvremeni ventilacijski sustavi mogu se prilagoditi svim unutarnjim prostorima, neovisno o godini izgradnje, željenoj poziciji ili određenim ograničenjima. 

Dizajnirani su tako da ne narušavaju estetiku prostora, imaju vrlo tihi ili nečujni rad, instalacija je brza i jednostavna te ono najvažnije – čuvaju vaše zdravlje, mikroklimu prostora i ugodan ambijent. 

UREĐAJI

mnogo je razloga da izaberete euro-pil ventilacijske sustave

ikona-tihi-i-ucinkoviti

Tihi su i učinkoviti

Mala potrošnja energije i iznimno tihi rad.
smanjuju-troskove

Smanjuju troškove

Uz energetski učinkovite sustave ventilacije nema potrebe za čestim prozračivanjem i velikim računima za grijanje.
cuvaju-nekretninu

Čuvaju vašu nekretninu

Izbjegnite oštećenja na zidovima i skupe popravke.
stite-zdravlje

Štite vaše zdravlje

Čisti i svježi zrak u svako doba.
prilagodeni-potrebama

Prilagođeni su vašim potrebama

Asortiman po mjeri vašeg prostora.
jednostavni-za-odrzavanje

Jednostavni za održavanje

Za bezbrižno uživanje u svježem zraku.

Pošaljite nam upit bez obaveze

© . EURO-PIL d.o.o. Sva prava pridržana.

Dev & Hosting: Plavi Pixel 2023.