Današnji domovi imaju jako kvalitetnu izolaciju, prozore i vrata. Zbog toga, svjež zrak u životne prostorije ulazi jedino kada se otvore vrata ili prozor. Ventilacija nam je potrebna da iz životnih prostorija izbacimo neželjene mirise, vlagu od vode i ustajali zrak i zamijenimo to sa svježim zrakom. Ventilaciju moramo i kontrolirati tako da ju prema potrebi možemo uključiti ili isključiti. Na taj način možemo spriječiti gubitak topline koji se događa kada topao zrak u kući zamijenimo za svježi, ali hladniji zrak izvana.
 
Loša ventilacija može biti uzrok akumulaciji raznih kontaminiranih supstanci koje mogu biti prijetnja vašem zdravlju. Još jedan nusprodukt ventilacije je i rast plijesni, naime ukoliko životne prostorije nemaju pravilnu ventilaciju tada dolazi do problema s vlažnosti koja uzrokuje plijesan. Plijesan je ne samo opasna po zdravlje, već ukoliko se ne tretira može oštetiti velike dijelove Vaše građevine. Zbog tog razloga ventilacija je od esencijalne važnosti za Vaše životne prostorije.
 
Svaki sat bi trebali napraviti izmjenu zraka u prostoriji ukoliko se u njoj nalaze osobe. Međutim sam izračun varira od toga koliko je osoba prisutno u prostoriji te o tome koja je trenutačna kvaliteta zraka u prostoriji. Prije se ventilacija postizala načinom izgradnje same kuće, međutim kako je vrijeme odmicalo tako je sve više postojala želja da se uštedi na energiji. Zbog toga su načini izrade kuća i stanova postajali sve sofisticiraniji te su omogućili da životne prostorije budu u potpunosti odvojene od vanjskog zraka. Potrebno je da u svom životnom prostoru imamo umjetnu ventilaciju ili koristimo neke od prirodnih ventilacija.
 
Prirodna ventilacija
Većini kuća i stanova je potrebna mehanička ventilacija koja opskrbljuje prostorije sa svježim zrakom. Takva ventilacija je dobar način da se riješe problemi s vlagom u kući ili stanu.
 
Umjesto mehaničke ventilacije, možete koristiti i prirodnu ventilaciju koja je jedna od opcija za dovod svježeg zraka u životne prostorije. Međutim vrlo je važno da kod ventilacije Vaše kuće ili stana imate na umu energetsku učinkovitost da bi što više smanjili račune za energiju koja je potrebna da bi se zrak zagrijao.
 
Prirodna ventilacija se svodi na vrlo jednostavan princip – otvaranje vrata i prozora. Postoje još neki drugi mehanizmi, kao što je prirodna ventilacija sa pritiskom.
 
Prirodna ventilacija sa pritiskom
Prirodna ventilacija s pritiskom je takav način ventilacije kod kojeg se otvore prozori na suprotnim stranama kuće pa dolazi do propuha, jer se kreiraju zone sa visokim i niskim pritiskom. Na taj način postiže se veoma efektna ventilacija prostorija.
 
Prirodna ventilacija sa efektom dimnjaka
Ova vrsta ventilacije koristi isti efekt kao i dimnjaci tj. na prinicipu da se topli zrak diže kroz dimnjak dok hladni zrak ulazi u dimnjak. Dakle ventilacija funkcionira na način da se topli unutrašnji zrak diže iz životnog prostora i izlazi kroz krov van, a u podrumu ili nekoj drugo prostoriji na dnu objekta mora postojati ulaz kroz koji hladni zrak ulazi u kuću.

Umjetne ventilacije
 
Ventilacija zbog sagorijevanja goriva
Kućanski aparati koji rade na goriva (bilo u krutom, plinovitom ili tekućem stanju) zahtijevaju vanjski zrak prilikom sagorijevanja. Takva goriva ne mogu sagorijevati efikasno bez dovoljno kisika. Ukoliko se toksični nusprodukti sagorijevanja pravilno ne izventiliraju, mogu se nagomilati u prostoriji i čak imati teške posljedice po život. U starijim kućama ventilacija za takve aparate često zna biti u lošem stanju pa je zbog toga važno da postoji i alternativni način ventilacije. Jedan od načina kako se taj problem može riješiti je putem posebnih cijevi koji se izgrade posebno za svaki aparat.
 
Izmjena zraka uz zadržavanje topline
Postoji li neki siguran način na koji možemo zadržati toplinu koja se izgubi prilikom ventilacije zraka? Ventilacije za izmjenu zraka uz zadržavanje topline su napravljene upravo za takve stvari. Tehnologija za izmjenu zraka uz zadržavanje topline je prilično nova te pronalazi sve veću upotrebu u domovima radi strategija da se što više uštedi na zagrijavanju životnih prostorija. Princip na kojem radi ova tehnologija je vrlo jednostavan, zrak koji izlazi van prolazi kroz posebne cijevi koje na sebe preuzimaju toplinu toga zraka, nakon toga kroz te cijevi se pušta novi svježi zrak koji preuzima toplinu sa cijevi. Sustavi za izmjenu zraka uz zadržavanje topline se mogu postaviti bilo gdje, ali najčešće mjesto na koje se postavljaju je krov. U svakom slučaju prije nego krenete s postavljanjem ovakvog sustava najbolje je da zatražite savjet profesionalca.
 
Strategija ventilacije zraka
Kada ste definirali potrebe svake prostorije u kući za svježim zrakom tj. koji su problemi koje treba riješiti kao na primjer zahtjevi za toplim zrakom, zahtjevi za sagorijevanjem ili prostorija s previše vlažnosti, tada ste spremni za izradu strategije ventilacije zraka. Najvažnija odluka koju trebate donijeti odmah na početku je hoćete li postaviti sustav za izmjenu zraka uz zadržavanje topline po cijeloj kući ili samo u određenim prostorijama. Nakon što to odlučite strategija je više-manje definirana i možete krenuti sa postavljanjem sustava za ventilaciju. Gledano sa aspekta štednje energije to je ujedno i najbolja opcija. Ukoliko se ipak odlučite za „klasični“ sustav za ventilaciju tada morate voditi računa o tome da pravilno izračunate kolika je izmjena zraka potrebna u svakoj prostoriji. Ukoliko Vam ovo sve izgleda komplicirano uvijek se možete obratiti nama za savjet.
 
Na Vama je da odlučite koliko ćete sofisticirano ili jednostavno rješenje koristiti. Zapamtite da u velikoj kući u vrlo hladnom ili po vrlo vjetrovitom vremenu svaki sustav koji imate će morati biti zatvoren, jer će inače pritisak tjerati zrak unutra.
 
Što god da odlučite, vrlo je važno da razvijete strategiju za ventilaciju koja najbolje odgovara Vašem životnom prostoru.