Crna plijesan ili bilo koja druga vrsta toksične plijesni može se vrlo jednostavno ukloniti iz kuće kada je površina na kojoj se nalazi crna plijesan relativno mala.
Ukoliko sumnjate da imate veći problem od ovoga, bilo bi dobro da unajmite tvrtku koja se specijalno bavi s problemom uklanjanja plijesni iz stana ili kuće.

Crna plijesan u stanuTvrtke koja se bavi uklanjanjem plijesni obično rade slijedećih 5 koraka (ukoliko tvrtka koju unajmite ne radi svih 5 koraka trebali bi razmisliti o drugoj tvrtci):

1. Procjena. Svaka tvrtka koja se bavi uklanjanjem plijesni trebala bi početi sa procjenom koliko plijesni ima u kući i gdje se točno nalazi. Pripremite se za pomicanje namještaja i kućanskih aparata, jer ukoliko tvrtka koja se bavi uklanjanjem plijesni procjeni da je problem ozbiljan tada je to neizbježno. U nekim slučajevima možda će se morati i lomiti zidovi.

2. Karantena. Karantena je obvezna, jer kao što smo već naveli spore se mogu vrlo lagano prijenjeti po kući ukoliko je karantena loše odrađena. Ukoliko se spore uspiju prijenjeti tada ste bez veze uložili novce u uklanjanje plijesni jer će one uskoro vratiti. Kvalitetna tvrtka će koristiti puno trake i plastičnih plahti s kojima će odraditi karantenu.

3. Filtriranje. Dok traje proces čišćenja tvrtka će koristiti pročišćivač zraka s HEPA filterima (takvu vrstu filtera također imaju i visoko kvalitetni usisavači) da bi se pročistio zrak u toj prostoriji. Također mogu sa sobom imati posebna naočale i maske s posebnim filterima za pročišćavanje zraka.

4. Uklanjanje. Ovo je najteži dio. Ukoliko je plijesan na staklu ili na plastici, čišćenje je vrlo jednostavno, obzirom da takve površine nemaju pora, ali ukoliko je samo takva vrsta plijesni u Vašoj kući tada vjerojatno nećete zvati tvrtku za uklanjanje plijesni, jer takvu plijesan možete ukloniti i sami. Ukoliko je kontaminacija velika, tvrtka koja Vam uklanja plijesan će morati ukloniti dijelove Vaše kuće, kao što je potkrovlje ili dijelovi betona. Bilo bi dobro da se pripremite i za moguće popravke koje ćete morati uraditi poslije toga.

5. Strukturni popravci. Srećom, vrlo kvalitetne tvrtke imaju mogućnost popraviti bilo kakvu štetu uzrokovanu crnom plijesni. Što je još važnije, plijesan će ukloniti na takav način da se više nikad neće vratiti. Naravno, da bi takvo što bilo moguće potrebno je nakon uklanjanja plijesni instalirati Euro-pilov sustav za prozračivanje sa kojim je moguće kontrolirati količinu vlažnosti i samim time onemogućiti uvjete za nastajanje plijesni.

Crna plijesan može izazvati veliki trošak svojim uklanjanjem i biti veliki zdravstveni problem ukoliko se ostavi da raste bez čišćenja. Preporučamo Vam da odmah krenete u akciju čim ste u stanju namirisati plijesan. Vaše zdravlje bit će Vam zahvalno na tome.