Bili ste na odmoru, a zaključali ste sve prostorije u kući na nekoliko dana. Kada ste se vratili i ušli u kupaonicu osjetili ste miris plijesni. Velika je vjerojatnost da ste dobili novog nepoželjnog gosta u kupaonici -> plijesan.

Trebali bi biti jako oprezni dok Vas nema na duže periode kod kuće. Mjesta kao što su kupaonica, kuhinja i podrum su veoma pogodna za nastanak plijesni. Zašto? Trebamo proći samo kroz najčešće razloge zbog kojih dolazi do nastanka plijesni i dobit ćete odgovor:

– slaba ventilacija
– slaba rasvjeta
– topla klima
– vlaga.

Sada razmislite zbog čega bi Vaša kupaonica mogla postati „plijesnjiva“ kada ju držite zaključanu na duže vrijeme. Zatvorene kupaonice imaju sve preduvjete za rast plijesni. I ako ih na vrijeme ne otkrijete, problem će uzeti maha.

Ne samo da će plijesan ispuniti područje sa vrlo istančanim mirisom plijesni nego će ostaviti i ružne mrlje na površinama na kojima raste. Drvo, papir, betonski zidovi, kada, zastori od tuša, krilo prozora i svi drugi dijelove kupaonice mogu vrlo brzo biti zahvaćeni s plijesni.

Plijesan se može razviti i u kupaonicama koje su u stalnoj upotrebi

Iako ste prisutni u kući, plijesan može vrlo lagano nastati u Vašoj kupaonici. Obzirom da se uglavnom radi o maloj prostoriji, plijesni je vrlo jednostavno da preuzme cijelu kupaonicu za sebe. Kupaonice su obično vrlo vlažne sa slabom ventilacijom i slabom rasvjetom što su idealni uvjeti za nastanak plijesni.

Problem je što je vrlo teško kontrolirati rast plijesni u kupaonici, jer ne možete ukloniti izvor vode.

Kako ukloniti plijesan iz kupaonice

Ništa nije nemoguće pa tako ni uklanjanje plijesni iz kupaonice. Navest ćemo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći u uklanjaju plijesni iz kupaonice.

-> Držite kupaonicu suhom
To Vam mora biti najveći prioritet kod uklanjanja plijesni i kod sprječavanja povratka plijesni. Vlaga i česta upotreba vode čine kupaonicu vlažnom te ju je zbog toga teško održati suhom. Jedan od načina kako to učiniti je korištenjem sušila za kosu, to je vrlo jednostavan način kako održati kupaonicu suhom. Svaki puta nakon što koristite kupaonicu na način da se ispustilo mnogo vlage možete osušite cijelu kupaonicu sa sušilom za kosu.

Kada namjeravate napustiti kuću na nekoliko dana, možete ostaviti mali prozor otvoren tako da kupaonica uvijek ima svježi dovod i odvod zraka. Međutim, morate biti sigurni da ostavljanje otvorenog prozora nije rizik s neke druge strane, npr. ukoliko počne padati kiša, može Vam se poplaviti cijela kupaonica i onda umjesto da imate samo problema s plijesni imate i poplavu.

-> Upalite svjetlo
Plijesan obožava tamne prostorije. Zato je dobro da imate upaljena svjetla barem kada je kupaonica vlažna da bi smanjili nastanak plijesni.

Iako nije vrijeme da se razbacujete električnom energijom, ostavite slabo svijetlo u kupaonica da svijetli cijelo vrijeme kada Vas nema na duže vremena.

-> Posebno se posvetite kadi, zastorima tuša i okolnim zidovima
Kada će vrlo vjerojatno uhvatiti plijesan. Ona je vrlo često mokra i zadržava vlagu, a organski ostatci nakon kupanja su idealno mjesto za nastajanje plijesni.

Dakle, osim što kada uvijek mora biti suha, morali bi ju redoviti i čistiti isto kao i vrata kupaonice, zastore od tuša i okolne zidove.

Možete koristiti i prirodne proizvode za uklanjanje plijesni i organičkih ostataka. Takve proizvode je vrlo jednostavno koristiti. Oni ne samo da će ubiti plijesan, već će i spriječiti daljnji razvoj plijesni. Proizvodi prirodnog porijekla za uklanjanje plijesni imaju jednu vrlo važnu karakteristiku, a to je da nemaju nikakvih nuspojava.

Plijesan u kupaonici