Siva plijesan je opasna i vrlo česta pojava u kućama i stanovima. Može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Kod osoba koje već imaju ozbiljnih zdravstvenih problema može uzrokovati smrt. Siva plijesan je opasna i po Vaš dom jer vrlo lako može ošteti zidove. Po šteti se može usporediti s najezdom termita. Nažalost plijesni se vrlo teško riješiti u potpunosti, pa ipak ukoliko uklonite sve moguće izvore i kontrolirate količinu vlage u Vašim prostorijama za život, možete ju jako ograničiti pa čak i onemogućiti od daljnjeg razvoja.

Dakle kontroliranje plijesni mora biti Vaš prioritet, ukoliko želite ima zdravu životnu okolinu. Da bi mogli kontrolirati sivu plijesan morate razumjeti na koji način nastaje.

Plijesan je vrsta gljivice koja je živi organizam. Njezina uloga u prirodi je da razgrađuje mrtvo tkivo. To je njezina osnovna uloga i čak i kad bi mogli ne bi htjeli prekinuti taj proces koji joj je priroda dodijelila. To je jedan od ključnih faktora u životnom ciklusu organičkih tvari.

Siva plijesan se razmnožava u vlažnim područjima. To radi putem mikroskopskih spora koje pronalaze vlažno područje te tada na tom području počnu rasti. Ukoliko se ne spriječi rast, plijesan će se proširiti i na okolna područja. Sve u svemu spore trebaju vlagu, zrak i hranu. Hrana za spore je bilo kakav mrtvi organički materijal. Plijesan može rasti na drvu, kupaonici, podrumu, u sagu ili na bilo kojem drugom mjestu koje zadovoljava gore navedene uvjete za rast.

Iako su spore plijesni nevidljive ljudskom oku, jedanput kada plijesan počne rasti, obično postaje vidljiva. Vrlo je jednostavno zapaziti plijesan, ukoliko znate što radite. Najčešće vrste plijesni su crna, zelena, siva, smeđa ili bilo koja druga boja u prirodi. Neke vrste plijesni su nevidljive. Takve su ujedno i najopasnije. Plijesan se često ne možete ni zapaziti sve dok ne dođe do problema sa samom strukturom kuće ili stana.

Zbog toga ne možete isključivo ovisiti o vizualnoj inspekciji kuće. Trebate također koristiti i svoj nos. Ukoliko osjetite istančan miris u svojem životnom prostoru to je jedan od sigurnih znakova za plijesan. Zbog toga jer je mnogo vrsta plijesni nevidljivo, ne bi bilo loše niti da periodički unajmite profesionalnu inspekciju da provjeri ima li Vaš životni prostor problema sa plijesni.

Najčešći uvjeti nakon kojih počne rasti plijesan su:

– poplava
– krov koji prokišnjava
– podrum sa lošom drenažom
– prskalice za vodu protiv požara
– puknuta cijev s vodom ili ukoliko se voda često proljeva u kupaonici ili kuhinji
– ovlaživač zraka

Ukoliko ste pronašli plijesan u svojoj kući morate napraviti dvije stvari – počistiti svu plijesan i popraviti problem koji uzrokuje vlagu. Čišćenje vlage bez da se popravi izvor neće ništa pomoći, jer će se plijesan ubrzo vratiti. Provjerite sve malo prije nabrojane uzroke za plijesan. Koji od tih uzroka bi mogao biti u Vašem životnom prostoru? Morate biti sigurni da je problem uklonjen do kraja, a ne samo djelomično, to važi i kod čišćenja plijesni. Ukoliko ne očistite plijesan na ispravan način, postoji mogućnost zaraze ostalih prostorija sa sporama i tada ponovno imate problem.

Čišćenje plijesni možete obaviti i sami, ukoliko se radi o manjoj površini. Ukoliko sumnjate da je zaražena veća površina tada bi bilo dobro obratiti se profesionalcima. Prvo trebate potvrditi da je površina koju čistite stvarno zaražena sa plijesni. Nanesite malo vodikovog peroksida na površinu na koju sumnjate da je zaražena sa sivom plijesni i gledajte kakva će biti reakcija. Ukoliko se počne pjeniti tada se radi o plijesni. U poljoprivrednim trgovina možete naći kvalitetne proizvode na prirodnoj bazi koji Vam mogu pomoći da uklonite sivu plijesan. Obična voda i deterdžent mogu biti od pomoći ukoliko se radi o vrlo malim površinama.

Ukoliko je zaražena površina veća od 1m2 tada bi svakako trebali kontaktirati profesionalnu tvrtku za uklanjanje plijesni, jer ukoliko se napravi kvalitetna karantena prostorija tada može doći do širenja spora tijekom čišćenja. Spore mogu ući u Vaše odvode za grijanje/hlađenje te se raspršiti po cijeloj kući.

Čak i profesionalci nemaju standarde po kojima bi radili. Za sada nema nikakvo tijelo koje nadzire takve poslove, također nema ni standarda po kojim se može sa 100% sigurnošću dokazati da je posao obavljen kvalitetno i da je sva plijesan očišćena.