Plijesan je dio prirodnog okoliša. U prirodi, plijesan je zadužena za rastvaranje mrtvih organičkih tvari, kao na primjer otpadnutih listova i mrtvih stabala, ali u kući, plijesan bi trebalo izbjegnuti pod svaku cijenu. Plijesan se reproducira pomoći malih spora koje se nevidljive golom oku, a lebde kroz unutarnji i vanjski zrak. Jedan od najčešćih načina na koji počinje rasti plijesan je kad spore dotaknu površinu koja je mokra. Postoji jako puno tipova plijesni, i niti jedna od njih neće rasti bez vode ili vlage.

Neke od vrste plijesni koje možemo naći u kući su:

Penicillium
Ovo je vrsta alergijske plijesni koja ima mogućnost za izazivanje mnogih drugih vrsta plijesni koje se mogu naći u kući. Penicillium se može naći u hrani, zemlji ili u česticama hrane koja stoji duže vrijeme. Manje vjerojatna mjesta na kojima ćete pronaći ovakvu vrstu plijesni su čestice prašine i u klasičnim sustavima za ventilaciju.

Caldosporium
Ova vrsta plijesni je praškasta, a može se identificirati po svojoj crnoj ili zelenoj boji. Takva vrsta plijesni najčešće će rasti na mrtvim biljkama, boji i u hrani. Najčešći oblik problema koje uzrokuje je astma, osip na koži, gljivice na noktima i problemi sa plućima.

Memnoniella
Ovo je jedna od najčešćih vrsta kućne plijesni koja se može pronaći na papiru, pamuku i drvu. Ima mogućnost proizvodnje toksina koji mogu naštetiti životinjama i ljudima.

Stachybotrys
Ovo je ljigava, crna plijesan koja je u narodu poznata i kao toksična plijesan. Ako ikada vidite ovakvu vrstu plijesni preporuka je da se držite podalje od nje. Ova vrsta plijesni širi štetne toksine koji su opasni za ljude i mogu uzrokovati astmu, glavobolje i rak. Može se naći na zidovima i ispod stropova.

Mucor
Ovo je uobičajena vrsta plijesni koja se može naći u zemlji i u životinjskim ostacima. Ova vrsta plijesni hrani se prašinom i uvelike će utjecati na one ljudi koji imaju slab imunološki sustav. Ukoliko ste izloženi duže vrijeme ovoj vrsti plijesni ona može izazvati infekciju u plućima.

Alternaria
Ova plijesan je vrlo slična Penicilliumu. Može se naći u zemlji i u biljkama. Kada udišete ovu plijesan ona može uzrokovati simptome astme, peludne groznice i drugih tipova alergije.

Kako se riješiti plijesni?
Gotovo se je nemoguće riješiti sve plijesni i spora od plijesni u kući. Neke spore plijesni se mogu pronaći kako lutaju zrakom i u kućnoj prašini. Spore plijesni neće rasti ukoliko nema vlage. Dakle ključna stvar kod sprječavanje rasta plijesni je kontroliranje razine vlage u kući. Vlaga se može kontrolirati na nekoliko načina, jedan od njih je i kvalitetnom cirkulacijom zraka u svim prostorijama u kući što se može osigurati implementacijom sustava za prozračivanje. Kontaktirajte nas još danas da biste dobili ekspertni savjet za uklanjanje plijesni iz kuće pomoću sustava za prozračivanje.