Plijesan na zidu može biti izvor opravdane zabrinutosti stanara ili vlasnika stana. Zidnu plijesan možete riješiti ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila. Primarni cilj je da plijesan ne dospije na zidove, jer jedanput kad je plijesan po zidovima tada je se puno teže riješiti.
 
Plijesan na ziduPažljivo pretražite sve prostorije za očitim nakupinama plijesni na zidovima. Spore plijesni putuju po zraku ili se kreću putujući na tijelima ljudi ili kućnih ljubimaca, a kao takve su velika prijetnja integritetu kuće. Za razvoj plijesni potrebna je vlažnost, zbog toga je od iznimne važnosti da vaše prostorije imaju što manju vlažnost, iako ni ovdje ne treba prenagliti i učiniti stanje nepodnošljivim pa u potpunosti smanjiti vlažnost zraka u kući. Tada uvjeti za život postaju nepodnošljivi, a ne smijete dopustiti da Vam plijesan po zidovima diktira uvjete života. Zbog toga treba pronaći zlatnu sredinu, koja u ovom slučaju iznosi vlažnost manju od 60%. Na taj način osiguravate se od zidne plijesni, a istovremeno ne narušavate kvalitetne uvjete za život.
 
Plijesan na zidu je najčešće uzrokovana curenjem vode iz cijevi. Pa ukoliko primijetite da Vam je počela curiti voda, tj. vidite vlažnu mrlju na zidu, djelujete odmah i sanirajte problem, jer ukoliko dozvolite da se razvije plijesan po zidu tada ćete je se teže riješiti.
 
Nakon što sanirate problem možete oprati područje sa sapunom i vodom, iako ovdje treba biti vrlo oprezan. Ukoliko se je već počela razvijati plijesan tada morate znati da postoje vrste plijesni kojih se ne možete riješiti samo s vodom i sapunom. U takvom slučaju možete dodati jednu mjericu izbjeljivača u vodu i s tim pripravkom temeljito očistiti područje koje je zahvaćeno s plijesni. Ponekad će postupak biti potrebno ponoviti nekoliko puta. Ukoliko se plijesan po zidovima i dalje vraća tada ćete vjerojatno morati potražiti pomoć tvrtki koje su se specijalizirale za uklanjanje plijesni.
 
Jedanput kad riješite plijesan na zidu, trebate se pridržavati određenih pravila kako bi se osigurali da se plijesan nikada neće vratiti. Najvažnije je spriječiti uvjete koji pogoduju nastanku plijesni. Nakvalitetniji način za to je da postavite sustav za prozračivanje koji će Vam omogućiti konstantu cirkulaciju zraka te na taj način Vaš prostor održavati suhim. Također s takvim sustavom možete kontrolirati količinu vlage u zraku što je jedan od bitnijih faktora u sprečavanju rasta zidne plijesni.