Stalno čujemo riječi: gljivice i plijesni, grinje u kućnoj prašini, alergije, bolesti dišnih puteva i drugo.
U pogledu „normalnog“ stambenog okruženja razlog nastanka „opterećenja gljivicama plijesni“ obično leži u previsokoj koncentraciji vlage u prostornom zraku ili građevinskom elementu. Predmetom istraživanja u mnoštvu radova bila je upravo povezanost između alergijskih oboljenja dišnih puteva i upozorenja na povećanje vlažnosti u stambenom okruženju. Tako postoje mnogobrojne pojedinačne studije te više stručnih radova koji izvještavaju o povezanosti s alergijskim tegobama odnosno specifičnim oboljenjima dišnih puteva.

Prema podacima znanstvenih istraživanja poznato je preko 100000 vrsta plijesni i gljivica od kojih se od toga nekoliko stotina pojavljuje u stambenim prostorijama. Mi ih primjećujemo u našem stanu tek tada kad one mijenjaju boju jer im se promijene životni uvjeti u kojima se razvijaju. Pojavljuju se u mnoštvu različitih tonova boja: zelenoj, crnoj, sivoj, crvenoj pa i žutoj. Tijekom svog razvijanja one stvaraju sjeme koje je tako sićušno da se ne može zamijetiti golim okom. Ove se spore u zraku mogu formirati u milijunskim količinama i na taj se način (zrakom) dalje prenose. Zajedno s toplinom, vlagom i hranidbenom podlogom one stvaraju nova gljivična gnijezda koja onda dalje proizvode milijunske količine novih spora.

Zdravlje čovjeka je pod jakim utjecajem okoline u kojoj živi. Temeljnu ulogu pri tome ima zrak, koji može postati nositelj faktora, koji štetno djeluju na ljudsko zdravlje. Pojava gljivica plijesni u stanovima posljedica je vlažnih građevinskih elemenata, obično izazvana povećanom vlagom u zraku u hladnijim godišnjim dobima. One izazivaju kod ljudi oslabljenog imuniteta, već načetim bolešću ozbiljne sistemske infekcije.

Osobe koje žive u stanovima gdje je su gljivice vidljiva pojava, izložene su povećanom riziku od oboljenja dišnih puteva, a kod već postojeće alergije rizik pojačane simptomatike je izrazit.

Svim je plijesnima i gljivicama potrebna vlaga za njihov razvoj. Stoga je pojava ovih napasnika siguran  znak da se u prostoriji formira prevelika količina vlage. Sprječavanje formiranja vlage u prostoriji osnovni je preduvjet za sprečavanje  problema nastanka gljivica.
Vrlo je važno da vlagu koju stvaraju određene aktivnosti u stanu (na primjer vlaga koju proizvodi ljudsko tijelo, tuširanje, kuhanje, pranje) redovito odvodimo van i to redovitim provjetravanjem prostorija.

Relativna vlaga zraka u stanu trebala bi trajno ostati u granicama od 65 do 70 posto. Da bi bili sigurni da je u postojećoj stambenoj klimi izbjegnuta pojava gljivica plijesni odnosno da se ne potiče njen nastanak, preporuča se kvalitetna izmjena zraka u stambenim prostorijama, pogotovo onim s povečanim rizikom stvaranja prekomjerne razine vlage. Brigu o ventilaciji možete prepustiti mehaničkom sustavu  izmjene zraka s ugrađenim senzorom za vlagu. On će se pobrinuti da vlažnost zraka u stabmenom prostoru bude na odgovarajučoj razini te osigurati konstantan protok svježeg filtriranog zraka uz minimalan utrošak energije.