Crna plijesan je problem s kojim se mnogi ljudi susreću već godinama, međutim tek je nedavno ustanovljen negativan utjecaj crne plijesni. Toksične vrste plijesni ne diskriminiraju prostor i mogu rasti bilo gdje, takve vrste plijesni su dosta česte u našim domovima. Crna plijesan je posebno problematična jer uzrokuje više zdravstvenih problema nego ostale plijesni, neki od problema koje uzrokuje su glavobolje i vrtoglavica, pa sve do teških problema sa disanjem koji mogu završiti i hospitalizacijom.
  
Kako prepoznati crnu plijesan
Ova vrsta plijesni ima zelenkasto-crnu boju i ljigave je teksture. Teško je presuditi samo po izgledu da je plijesan crna ili ne, ali to je dobar znak da je takvu vrstu plijesni potrebno hitno ukloniti. Bez obzira na boju ili teksturu plijesni, bilo koja vrsta plijesni je relativno opasna, jer šire spore koje su u nekim slučajevima otrovne. Često prvi inidikator problema je miris po plijesni, ukoliko osjetite takav miris, gotovo sigurno imate problema sa plijesni.
  
Crna plijesan se gotovo uvijek nastanjuje na poroznim površinama kao što su gipsane ploče, stropovi i sagovi. Često se nastanjuje na gipsanim pločama koje su u konstantnom dodiru sa vodom i kod kojih je vlažnost duže vrijeme veća od 60%. Otkrivanje koja vrsta plijesni je prisutna je važan korak da bi se moglo znati koju vrstu rješenja treba primijeniti. Pogrešno se smatra da je ovo dosta skup proces, ima i jako jeftinih načina za testiranje na toksičnu plijesan.
  
Simptomi trovanja od toksične crne plijesni
Ukoliko imate problem s crnom plijesni u kući ili u stanu, makar samo i u malom postotku, vrlo je vjerojatno da će netko od ukućana biti time zahvaćen. Spore koje proizvode vlaga su jaki alergenti koji kreiranju mikotoksine koji putuju zrakom, Vašom ventilacijom (naravno ukoliko imate postavljenu ventilaciju od strane Euro-pila to onda nije problem zbog posebnih filtera koji se nalaze u samom sustavu) i na kraju ih Vi udišite u pluća. Kratkoročni problemi koji imate zbog toga su glavobolje, zimnice, gripa, česta upala sinusa i problemi sa disanjem. Dugoročni problemi koje možete imati zbog trovanja toksičnim sporama se još uvijek proučavaju, međutim rezultati koji su do sada dobiveni nisu dobri. Gubitak pamćenja, slabost i stalni problemi sa disanjem. Najbolje je ne riskirati, ako sumnjate da imate problem sa plijesni trebate odmah djelovati i pronaći izvor.
  
Gdje početi
Problem sa curenjem vode je najčešći uzrok za nastajanje plijesni te je to dobro mjesto za početak traženje izvora plijesni. U većini slučajeva jedan posjet vodoinstalatera može riješiti takav problem, isto kao i kod problema s tuševima ili cijevi koja pušta vodu. Ukoliko se ne razumijete previše u vodoinstalaterstvo bolje je posao ostaviti ekspertu kako bi bio što kvalitetnije odrađen.  Ukoliko odgađate ovu akciju samo pogodujete daljnjem rastu crne plijesni i narušavanju Vašeg zdravlja.
  
Jedanput kada je problem sa curenjem popravljen, možete razmotriti testiranje na različite vrste plijesni.