Možda ćete se začuditi, ali postoji nekoliko proizvoda za čišćenje koje koristite svakodnevno, a s kojima možete očistiti zelenu plijesan. U ovom članku ćemo pobrojati neke od najčešćih takvih proizvoda koji su sigurni i efikasni kod upotrebe protiv zelene plijesni.
 
Plijesan je u stvari gljivica koja uspijeva u mokrim i vlažnim uvjetima. Može biti otkrivena na lokacijama u kući koje su često vlažne, kao što je na primjer kupaonica, kuhinja ili podrum. Plijesan može ošteti površinu na kojoj raste, također joj može promijeniti i boju. Može utjecati na ljude sa alergijama te u nekim slučajevima uzrokovati vrlo opasnu infekciju pluća ukoliko se udiše. Ključna stvar kod kontrole plijesni je kontrola vlage, naravno pod uvjetom da istovremeno uklonite i problem koji uzrokuje vlagu.
 
Od esencijalne je važnosti da osušite područja koja su vlažna i mokra kako bi spriječili da na njima raste vlaga. Ukoliko je vlaga problem u Vašoj kući, trebate ukloniti svu zelenu plijesan i riješiti se nepotrebnih izvora voda i vlage. Također ukoliko imate cijevi koje puštaju tada to obavezno trebate popraviti. Zelenu plijesan možete ukloniti s deterdžentom i vodom, nakon čega trebate potpuno osušiti površinu s koje ste uklonili plijesan. Jedan od načina na koji možete osušiti površinu je putem sušila za kosa, naravno to je moguće ukoliko se radi o manjoj površini. Ako se sa zelenom plijesni inficiraju tapete ili sagovi tada ćete ih vrlo vjerojatno morati zamijeniti.
 
Neki od načina putem koji se možete riješiti zelene plijesni:
 
1. Čišćenje zelene plijesni putem deterdženta i vode
Čišćenje deterdžentom i vodom moguće je kod površina koje nemaju pora, kao što je na primjer staklo ili pločice. Deterdžent sam po sebi neće ubiti plijesan, ovo rješenje je namijenjeno isključivo za odstranjivanje zelene plijesni s površine koja je vidljiva golim okom. Kada plijesan raste na materijalima koji nemaju pora, tada je dovoljno da očistite plijesan što je detaljnije moguće. Nije potrebno ubiti plijesan. Za čišćenje zelene plijesni sa jastuka pomiješajte 4 litre vode i ¼ sapuna.
S takvim pripravkom očistite jastuke. Trebate utrljate pripravak što je moguće jače sve dok ne nestanu sve mrlje tj. plijesan. Deterdžent bi trebao ubiti svu plijesan i istovremeno riješiti sve mrlje. Ukoliko ostanu mrlje koje niste uspjeli riješiti s ovim pripravkom tada možete probati sa sokom od limuna, on bi trebao riješiti sve preostale mrlje. Međutim i nakon što primijenite sok od limuna postoji mogućnost da ostane blijede mrlje na jastucima. Na njih stavite još soka od limuna te tada stavite jastuke da se osuše na suncu. Sok od limuna će izvući preostale mrlje van koristeći sunce kao katalizator.
 
2. Čišćenje zelene plijesni za sodom bikarbonom
Raspršite soda bikarbonu preko pljesnivog saga tako da je sva plijesan prekrivena sa sodom bikarbonom. Ostavite sodu bikarbonu na sagu najmanje 20-tak minuta, a ukoliko je to moguće, poželjno je da ostane i preko noći. Ujutro možete očistiti ostatke s usisavačem. Soda bikarbona se također može koristiti i za čišćenje spojiva između pločica. U tom slučaju trebate soda bikarbonu pomiješati sa vodom da dobite laganu pastu, nakon toga tu pastu možete primijeniti na problematične površine. Nakon što ste primjenili takvu smjesu na spojiva, isperite sa vodom ili s octom.

3. Čišćenje zelene plijesni s prahom od boraksa
Stavite jednu šalicu boraksovog praha u jednu šalicu vode. S tim pripravkom možete očistiti podove. Oribajte zelenu plijesan s ovim pripravkom. Nakon što ste primijenili ovu smjesu počistite sve ostatke, ali nemojte isprati površinu. Ukoliko ostavite boraksa na površini to će spriječiti zelenu plijesan da se ponovno pojavi. Ponovite postupak sve dok niste očistili svu zelenu plijesan. Područje koje čistite trebalo bi imati dobru ventilaciju s direktnim odvodom zraka izvan Vaših životnih prostorija. Također ukoliko je to moguće prostor koji čistite trebalo bi izložiti suncu. To će pomoći da se površina što prije osuši.
 
4. Čišćenje zelene plijesni sa octom
Čišćenje plijesni na teškim površinama zahtjeva pripravak koji će sadržavati jednaki dio octa i vode. Napunite sprej sa pripravkom. Posprejajte površine u kuhinji i kupaoni sa pripravkom i očistite površine sa grubom četkom.
U zadnje vrijeme postoje gotovi kemijski proizvodi koji su u pakiranju kao i naš pripravak, a reklamiraju se tako da se trebaju primijeniti nakon tuširanja u kupaoni. Pripravak koji smo ovdje opisali radi na isti način i nije ništa slabiji od takvih proizvoda, izuzetak su proizvodi koji koriste teške kemikalije za ubijanje plijesni.
 
5. Čišćenje zelene plijesni sa bjelilom
Pripravak napravite tako da ovisno o veličini posude stavite pola bjelila, pola vode. S takvim pripravkom možete očistiti sagove i tapete koji su zaražene s plijesni. Uronite spužvu ili komad tkanine u pripravak i nanesite ga na cijelu površinu zaraženu s plijesni. Tkanina će pomoći kod hvatanja spora prilikom čišćenja. Pripravak će ubiti zelenu plijesan, međutim ukoliko je površina na koju nanosite porozna tada trebate prije ili poslije čišćenja nanijeti i kemijski pripravak namijenjen posebno ubijanju plijesni.
 
6. Čišćenje zelene plijesni sa vodikovim peroksidom
Uzmite bocu vodikovog peroksida s 3% koncentracijom. Vodikov peroksid premjestite u sprej i nasprejajte površinu koja je zahvaćena s plijesni. Ostavite najmanje 15 min da djeluje na površinu i da ubije plijesan. Nakon toga, izribajte područje da bi uklonili plijesan i mrlje.
Ukoliko je plijesan uporna koristite vodikov peroksid s maksimalnom koncentracijom. Jednostavno očistite područje nekoliko puta sa pripravkom, pričekajte da odstoji 15 minuta i izribajte sa četkicom. Ukoliko Vam je ostalo pripravka u bočici morate ga držati na tamnim mjestima, zbog toga jer svjetlost može smanjiti učinkovitost vodikovog peroksida. Za još bolji učinak kod uklanjanja plijesni možete koristiti mješavinu vodikovog peroksida sa octom.
 
Vodikov peroksid je učinkovit kod ubijanja plijesni zbog toga jer sadrži u sebi antibakterijske, antivirusne i elemente protiv gljivica. Puno ga je sigurnije upotrebljavati u usporedbi sa bjelilom, jer ne ostavlja toksične ostatke te ne isparava toksične pare koje mogu našteti ljudima. Vodikov peroksid je dobar kod čišćenja svih materijala uključujući odjeću, zidove, spojeve kod pločica, pločice i kuhinjske aparate. Kada čistite sagove najbolje je da to obavite vani za vrijeme sunčanog dana s time da obavezno sag izložite suncu. Pripravak koji trebate koristiti mora sadržavati 1/5 3% vodikov peroksid i 4/5 vodu. Nanesite takav pripravak na zadnji dio saga i dopustite suncu da djeluje na sag. Kombinacija direktnog sunčevog svjetla i vodikovog peroksida će ubiti spore od plijesni.

7. Čišćenje zelene plijesni s amonijakom
Napravite pripravak amonijaka na način da stavite pola amonijaka i pola vode. Napunite sa pripravkom sprej i posprejate po površinama koje su zahvaćene s plijesni. Ostavite pripravak da djeluje nekoliko sati prije nego izribate površinu s vodom. Nakon što izribate ili očistite površinu s vodom, dopustite da se područje u potpunosti osuši.
 
Amonijak, slično kao i bjelilo ubija plijesan koja raste na površinama bez pora, kao što su na primjer kade, pločice, staklo itd. Ipak treba naglasiti da amonijak nije učinkovit ubojica ukoliko plijesan raste na poroznim materijalima kao što je drvo. Amonijak je dosta jaka kemikalija, isparava toksične pare kada se pomiješa s bjelilom i zbog toga ga treba koristiti sa oprezom.
 
8. Čišćenje zelene plijesni sa tekućim deterdžentom
Pomiješajte dvije šalice hladne vode i jednu mjericu tekućeg deterdženta. Snažno promiješajte dok ne dobite gustu sapunicu. Umočite krpu da pokupite sapunicu. Utrljajte sapunicu nježno na pljesnjivi dio saga.
 
Prebaciti se na čiste dijelove saga te i tamo primijenite pripravak. Nakon primjene pripravka izribajte sag s krpom i običnom vodom. Probajte što bolje osušiti sag sa suhom krpom da bi izbjegli pretjeranu vlagu.
 
Umiješajte 4 litre tople vode i pola šalice praha od boraksa ukoliko je ostalo još plijesni na sagu. Umočite krpu u pripravak i primijenite na sag sve dok plijesan ne nestane. Nakon primijene pripravka izribajte sag običnom vodom i krpom te potom što bolje osušite sag.
 
9. Čišćenje zelene plijesni sa kućnim sredstvom za dezinfekciju
Nakon što je sva plijesan počišćena, primijenite sprej za dezinfekciju da bi dodatno pročistili područje. U plastičnu bocu spreja stavite jednu šalicu destilirane vode i jednu šalicu 91% izopropanola te sok od nekoliko limuna. Pripravak je siguran da se pospreja po zraku, jer neće naštetiti površinama s kojima dođe u kontakt. Ukoliko niste smjesu potrošili do kraja spremite je u hladnjak i potrošite najkasnije za nekoliko tjedana. Ovaj pripravak će Vašom životnom prostoru dati sterilan miris koji ćete često osjetiti prilikom posjeta bolnici.
 
10. Čišćenje zelene plijesni s ekstraktom od sjemenka grejpfruta
Mnoga kućanstva nemaju pri ruci ekstrakt od sjemenka grejpfruta, ali ga je danas vrlo lako nabaviti u trgovinama. Pripravak napraviti tako da stavite 20 kapi ekstraktom od sjemenka grejpfruta u šalicu sa vodom. Pošpricajte pripravak po površini na kojoj se nalazi plijesan te s mekanom tkaninom uklonite plijesan. Lagani ostatak od pripravka će spriječiti plijesan od vraćanja.
 
11. Čišćenje zelene plijesni s limunskom kiselinom
Limunsku kiselinu možete kupiti u bilo kojoj trgovini i to vrlo jeftino. Pripravak napravite tako da stavite 1 šalicu limunske kiseline na 6 litara vode. Stavite pripravak na krpu te na površinu koju čistite, ovdje treba napomenuti da ovaj pripravak jako brzo isparava pa je potrebno vrlo brzo očistiti površinu na koju ste nanijeli pripravak.
Ukoliko čistite spojeve između pločica možete nanijeti ovakav pripravak i ostaviti ga malo da djeluje.
 
Čiščenje sa limunskom kiselinom nije najjača opcija koju imate u svojem arsenalu u borbi protiv plijesni, zbog toge ćete morati nekoliko puta ponoviti postupak. Međutim ukoliko imate malu djecu ovo je najsigurniji način uklanjanja plijesni sa zahvaćenih površina. Čišćenje spojeva između pločica ne samo da je ekološki savjesno već je i vrlo efektivno.
 
Nemojte zaboraviti da bi bilo dobro da nakon što se riješite plijesni postavite sustav za prozračivanje koje će Vam uvelike pomoći da se plijesan nikad ne vrati.