Sezona alergija je u punom zamahu, i svugdje po internetu se traže savjeti. Ne morate tražiti dalje, u ovom članku dobit ćete savjete kako se riješiti alergija.

Naravno prva stvar kada posumnjate da bi mogli imati alergiju je da napravite alergijski test. Za detaljnije informacije o alergijskom testu možete upitati svojeg liječnika obiteljske medicine. Ne trebate se bojati testa, a rezultati će Vam odmah reći (naravno kad ih liječnik interpretira) jeste li alergični i ako jeste na što točno ste alergični. Tek tada možete poduzeti korake za sprječavanje alergijskih reakcija.

Alergija je u osnovi neprirodna reakcija imunološkog sustava na normalne benigne supstance, to mogu biti biljke, životinje, hrana, insekti, a za koje Vaše tijelo misli da će mu naštetiti. Takve supstance nazivamo alergeni.

Kada dođete u kontakt sa alergenom, Vaše tijelo u krvotok ispušta kemikaliju koja se zove histamin (da bi se obranilo od supstanca za koje smatra da želi naštetiti tijelu) te dolazi do upala. Takva upala zove se alergijska reakcija. Ponekad alergijska reakcija zna biti tako ozbiljna da završi smrtnim slučajem. Dakle, obranu od alergena treba uzeti vrlo ozbiljno. Neke od najčešćih alergija uključuje supstance:

1. Pelud
2. Plijesan
3. Kućne životinje
4. Lateks
5. Hrana

Od svih supstanci koje izazivaju alergiju, pelud je visoko na vrhu liste. Pelud dolazi od velikog broja biljaka i širi se poput “vatre” kroz zrak. Najdominatnije vrijeme za pelud je proljeće i ljeto kada mnoge od tih biljaka bujaju od života. Pelud se također ispušta i za vrijeme jesenske sezone, a osobe koje su alergične na pelud, “do zraka” mogu doći tek tijekom zime, iako, postoje i biljke koje pelud ispuštaju i tijekom zime.

Plijesan je vrlo opasna gljivica koja voli rasti na toplim, vlažnim i tamnim mjestima. Plijesan pušta spore u zrak, a kada se plijesan dodirne ili kada se spore udišu, one izazivaju upale u dišnim putovima koja dovodi do alergijske reakcije. Vrlo je važno da periodički provjeravate svoju kuću u potrazi za plijesni, pogotovo ukoliko živite u vlažnim uvjetima. Što je duže plijesan prisutna teže ju je odstraniti.

Sada kada ste se upoznali sa najčešćim alergijama i kada znate da je prvi korak koji morate poduzeti testiranje na alergije, vrijeme je da se pozabavimo načinima na koje možete riješiti svoje alergije. Mnogi (ali ne svi) doktori vjeruju da se odrasle osobe nikada neće moći riješiti svojih alergija. Kod djece postoji dobra šansa da će alergije nestati s vremenom, međutim kod odraslih osoba je to sasvim drugačija priča, odrasle osobe zadržavaju alergiju kroz cijeli život. No, nemojte da Vas to obeshrabri, vrlo je važno da ostanete pozitivni – možete se riješiti svojih alergija.

Prvi korak kod rješavanja problema sa alergijama je da izbjegavate stvari na koje ste alergični. To zvuči prilično jednostavno, međutim može biti komplicirano kada uključuje alergene kao što je hrana. Ovisno o opsegu alergija koje imate trebat ćete prilagoditi Vaš životni prostor i životne navike. Uvijek uz sebe imajte dnevnik u kojem ćete zapisivati svoje alergijske reakcije. U današnje vrijeme “pametnih” telefona to ne bi trebalo biti problem, jer dnevnik možete voditi i na jednom od tih telefona. Ukoliko imate plijesan u kući, pobrinite se da je potpuno očišćena i odstranjena do kraja od strane specijaliste koji se bavi isključivo sa uklanjanjem plijesni.

Ukoliko ste alergični na kućne ljubimce, nemojte odmah paničariti. Prvo napravite istraživanje vezano uz to koji sve kućni ljubimci postoje, a da ne izazivaju alergije. Postoje i psi koji su prijateljski nastrojeni prema alergijama tj. ne izazivaju alergije, jedna od takvih pasmina je kratko ošišana Chihuahua. Ukoliko ste alergični na pelud, uvijek potražite prijatelja da Vam pomogne oko poslova vezanih uz uređivanje Vašeg travnjaka, naravno prije bilo kakvog posla u prirodi obvezno uzmite lijek propisan od doktora.

U slučaju da ste alergični na lateks, svakako pažljivo čitajte oznake na proizvodima i kozmetičkim pripravcima da biste se uvjerili da ne sadrže lateks.

Alergije na hranu su svakako najgore, međutim pravilo za lateks vrijedi i ovdje, sve što trebate napraviti je pažljivo čitati naljepnice koje se nalaze na svakom proizvodu. Ukoliko ne možete točno odrediti koja Vam hrana smeta, probajte procesom eliminacije doći do odgovara. Dakle, na period od 6 tjedana nemojte jesti određenu vrstu hrane, ukoliko ćete se u tih 6 tjedana riješiti problema, znate u kojoj hrani je bio problem. Eliminacijska dijeta ima vrlo velik postotak uspjeha, ponekad se čak zna dogoditi da se riješi problem alergije na pojedinu vrstu hrane.

Slijedeće na listi je tretiranje. Svakodnevno uzimajte prepisanu lijekove za alergiju. Ukoliko znate da ćete doći u kontakt sa nekim alergijama, uzmite lijek da smanjite ili čak da spriječite simptome. Razgovarajte sa doktorom o tzv. Alergijskim injekcijama. Alergijske injekcije sadrže vrlo male količine supstanci na koje ste alergični, pa je ideja da će Vam se svakom injekcijom smanjivati reakcija na alergen. Dobra je vijest da je do sada puno ljudi imalo uspjehe sa alergijskim injekcijama.

Mnogi “alergičari” se kunu u uspjeh akupunkture za poboljšavanje njihovih problema sa alergenima. Druge alternativne metode su vitamini, antioksidanti i biljni pripravci koji pospješuju imunološki sustav, stabiliziraju ćelije i popravljaju oštećenja. Primjeri takvih vitamin bili bi vitamin C, vitamin B, vitamin E, Quercetin, zeleni čaj i omega-3 masne kiseline.

Zapamtite da prije uzimanja bilo kakvih suplemenata uvijek porazgovarate sa doktorima, također ukoliko razmišljate o nekoj alternativnoj terapiji, svakako pitajte doktora za savjet.

Alergije u Vašem životnom prostoru se mogu spriječiti i pomoću sustava za prozračivanje sa posebnim filtrima za alergije. Nazovite nas još danas kako biste dobili besplatnu procjenu ugradnje takvog sustava u Vaš životni prostor. Olakšajte život sebi i drugima ugradnjom antialergijskih sustava. Nudimo poseban popust za alergičare sa liječničkom dokumentacijom.