Filteri za alergene

Ukoliko razmišljate o zagađenom zraku, sigurno će Vam na pamet pasti automobili koji ispuštaju otrovne plinove u atmosferu, mogli bi i pomisliti na tvornice i njihove velike dimnjake iz kojih suklja crni gusti dim. Međutim unutrašnje zagađivanje zraka također može biti problem. Grinje, spore, pelud, i životinjski prhut u zraku unutar Vašeg životnog prostora može uzrokovati velike problema ukoliko Vi ili netko od Vaše obitelji ima alergiju ili astmu. Korištenjem posebnih filtera na sustavima za izmjenu zraka to se može izbjeći.

Kako funkcioniraju filteri za alergene
Filteri za alergene su mehanička vrsta filtera koja se sastoji od finih “saća” kroz kojih prolazi zrak prije ulaska u prostoriju. Prolaskom kroz te saće sa zraka se “skidaju” sve negativne supstance kao što je pelud, životnjski prhut, grinje i dim cigareta.

Takvi filteri su izmišljeni tijekom drugog svjetskog rata da bi zadržali radioaktivne čestica u laboratorijima. Da bi se neki filter kvalificirao kao visoko učinkoviti filter mora zadržavati 99.97% svih čestica do veličine 0,3 mikrona u promjeru. Mikron je tisuću puta manji od milimetra, dakle čestica koja je velika 0,3 mikrona mora biti povećana 150 puta da bi se vidjela pomoću golog oka.

Korištenje filtera
Filteri se nalaze u većini pročišćivača zraka. Međutim vodite računa da filteri ne znače ništa ukoliko u jednoj sobi imate postavljen sustav za izmjenu zraka, a u ostalim prostorijama otvarate prozore. Prije nego se odlučite za kupovinu bilo kakve vrste opreme za pročišćivanje ili izmjenu zraka možete kod nas zatražiti besplatnu procjenu koliko bi koštala implemetacija takvog sustava.

Filteri za pročišćivanje nalaze se i u boljim usisavačima, na taj način, prilikom korištenja, usisavači ne ispuštaju štetne grinje i bakterije natrag u prostoriju.

Koliko mogu pomoći filteri u sustavima za izmjenu zraka?
Filteri u sustavima za izmjenu zraka mogu biti od velike pomoći jer mogu ukloniti većinu loših čestica koje u Vaše životne prostorije dolaze putem zraka. Međutim, morate znati da u Vaše životne prostorije loše čestice ne dolaze isključivo putem zraka. Ima ih mnogo u sagovima, posteljini i navlakama. Zbog tog razloga je potrebno da probate ukloniti što je više moguće izvora alergije unutar životnih prostora.

Međutim za sve vanjske čestice koje u životni prostor ulaze otvaranjem prozora tu su sustavi za izmjenu zraka sa filterima za alergene.

1 thought on “Filteri za alergene”

Comments are closed.