Vlaga je voda koja se nalazi u materijalima kao tekućina, npr. u zidovima ili u drvu.
Međutim  ona postoji i u zraku. U građevinskoj fizici se nevidljiva voda u zraku, koja je u obliku plina, označava kao vodena para.
Obzirom da ju ne možemo vidjeti, niti čuti, a nema ni mirisa, otkrijemo ju tek nakon što zgrada ili njeni stanovnici primijete njeno štetno djelovanje (npr. stvaranje gljivica, plijesni).

Oštećenja uslijed njenog djelovanja nastaju izmjenom temperature i vlage u zraku vanjskog i unutarnjeg zraka, kao i zbog loše ili nikakve cirkulacije zraka. Topli zrak u normalnim uvjetima sadrži veću količinu vode nego hladni zrak. Dođe li topli zrak na hladni predmet, ohladi se i više ne može držati prvobitni sadržaj vode.Preveliki udio vode sada se kondenzira na hladnom predmetu i kapa u obliku ˝znojenja˝ niz predmete (prozore, vrata itd.) Ovaj proces nazivamo ˝prekoračenje točke otapanja˝.

Zidovi se oblažu vlagom, posebno u ljetno vrijeme, a prozori u zimsko vrijeme. U zimi se ionako ne može neprekidno prozračivati, jer bi troškovi grijanja rasli. Prevelika koncentracija vlage u zraku pogoduje osim toga stvaranju gljivica, bakterija i plijesni u zidovima, te povećanju broja grinja u prašini (preko 45% relativne vlažnosti), što može uzrokovati razna oboljenja.

K tome još dolazi do oštećenja uzrokovana raznim propuštanjima na zgradama i krovovima, nevrijemenima i poplavama, kao i propuštanja vodovodnih instalacija, pucanje cijevi, te stvaranje kapljica (kondenzata) na hladnim vodovima i predmetima.
Osim navedenog nastaju i štete uzrokovane uslijed procesnih sustava, kao na primjer u bazenskim prostorima gdje se voda neprekidno isparava ili u prostorima gdje se čisti s vrućom vodom, odnosno posvuda gdje se čisti s vodom i parom.Posljedica ovoga su veliki troškovi popravaka, odnosno oštećenja koja se više ne mogu riješiti.

Problem vlage često se javlja upravo u stambenim prostorima pod utjecajem klimatskih uvjeta.
S time treba računati posebno ljeti upravo u navedenim prostorima. Uslijed ovog problema često nije moguć boravak u takvim prostorijama. U takvim se prostorima ne osjećamo ugodno, a javljaju se i neugodni mirisi.

Kupaonice su prostori u kojima se često pojavljuje problem. Prilikom tuširanja ili kupanja nastaje velika količina vodene pare. Sustav mehaničke izmjene zraka isuši prostor kupaonice prije nego što se vlaga uvuče u zidove.

Crne mrlje u kutovima prostorije ili na zastorima za tuširanje su siguran znak nastanka gljivica. Najčešće se u kupaoni suši i rublje, koje dodatno navlaži zrak u toj prostoriji. Sustav izmjene zraka će i u ovom slučaju pomoći osušiti zrak, a i rublje.
Upravo sada, u vrijeme ˝moderne toplinske izolacije˝ vlaga u prostoru se ružno poigrava s njenim stanovnicima i potrebno je kvalitetno riješiti taj problem.S našim mehaničkim sustavom izmjene zraka rješavate problem vlage,nastanka gljivica,plijesni te si trajno osiguravate kvalitetno i zdravo životno okruženje sa svježim zrakom.